Що таке MBA?

Що таке MBA?

На сьогоднішній день складно вважатися освіченою людиною, маючи лише одну вищу освіту. Більшість сучасних ВНЗ на сьогоднішній день здійснюють підготовку і за суміжними спеціальностями, даючи можливість отримати відразу дві вищі освіти. Втім, найбільш затребуваною і раніше залишається освіта, отримана за кордоном і в Києві, в силу своєї «престижності».

Але навіть наявність такої освіти не гарантує вам отримання високооплачуваної професії, так як конкуренція з кожним роком стає все більш жорсткою. Володіння англійською мовою останнім часом навіть не обговорюється, будучи само собою зрозумілим, зате все більшу роль набуває наявність у кандидата в працівники наукового ступеня і своїх напрацювань у певній галузі.

ЩО ТАКЕ MBA_1.jpg

Але якщо ви таких можливостей не маєте, але працюєте в сфері економіки, і ваші фінанси вам це дозволяють, є ще один шлях отримання надзвичайно затребуваного на цей день утворення. Йдеться про MBA.

ДОЗВОЛЬТЕ, АЛЕ ЩО ТАКЕ MBA?

Деякі факти з історії освіти MBA

МВА - це особлива програма професійної вищої освіти. Треба сказати, що спочатку такі освітні програми з'явилися в США вже в середині позаминулого століття. Справа в тому, що бурхлива економіка вимагала багато не просто освічених фахівців, але фахівців таких, які б володіли науковими знаннями в економічній сфері, які б вони могли використовувати в будь-якій конкретній ситуації.

При Пенсільванському університеті була організована перша програма MBA. До речі кажучи, на сей день саме ця школа MBA є найбільшою у всьому світі. У нашій же країні школа MBA придбала свою заслужену популярність після організації філії на базі економічного інституту імені Плеханова.

Плюси і мінуси MBA освіти

Перед тим, як продовжити розповідь про MBA, потрібно зробити невеликий відступ, і зрозуміти, які ж плюси і мінуси є у такої форми навчання. Почнемо, мабуть, з плюсів:

· МВА це відмінна можливість придбати глибокі знання у сфері бізнесу, які в подальшому допоможуть вам на практиці;

· Це чудова можливість залишитися після курсу навчання на постійній роботі за кордоном;

· Ви зможете придбати цінні знайомства в середовищі бізнесменів світового класу;

· При бажанні і наполегливості в кінці кінців ви зможете стати керівником великої міжнародної фірми;

· Вашими вчителями можуть бути навіть лауреати Нобелівської премії;

· Зрештою, це відмінний спосіб саморозвитку. Такого фахівця ніде не пропустять.

Як бачите, є чимало причин довіряти MBA. Але є у цього способу навчання і свої мінуси. Які?

· По-перше, в цьому середовищі занадто багато молодих фахівців, які вирішили отримати дипломи MBA відразу після завершення основного навчального закладу. В принципі, це не так погано, адже потім часу на навчання може і не бути. Але вони геть забувають про те, що веденню успішного бізнесу потрібно вчитися тільки тоді, коли у тебе самого вже є досвід власної роботи. В цьому випадку буде з чим порівнювати і робити свої висновки.

· По-друге, не потрібно думати, що MBA це «ключ від усіх дверей». Чимале число сучасних аналітиків та керівників великих компаній сьогодні вважають, що саме принципи MBA і привели весь світ до фінансової кризи. Ні, в самій програмі навчання немає ніяких «шкідницьких» принципів, але критики впевнені, що вищевказані молоді люди, що отримали в свій час це утворення, не вміючи використовувати на практиці основні постулати бізнесу ... Так, вони просто виявилися не в змозі думати і вирішувати складні завдання в різко змінених умовах.

Кому потрібно отримувати освіту MBA

Так що таке MBA - чи потрібно воно насправді? Щоб відповісти на це питання, слід точно уявляти собі, кому потрібно отримувати знання за цією програмою. Отже. В першу чергу отримати ті цінні знання, які пропонує MBA освіта, потрібно тим людям, які вже ведуть власний бізнес і прагнуть розвиватися далі. Існує чимало прикладів того, як підприємці витрачали десятки тисяч доларів на отримання цих знань, але виявлялися у виграші, тому що згодом не скоювали багатьох дурних помилок.

Крім того, MBA освіта буде неоціненною підмогою для тих, хто хоче піднятися по кар'єрних сходах. Навіть при небажанні вашого боса рухати вас далі, ви завжди можете отримати місце у великій компанії, де потрібні працівники з подібною освітою.

І, як вже було сказано вище, MBA може допомогти знайти себе тим, кому стала нецікава його поточна спеціальність. Зараз відомо чимало випадків, коли в бізнесі після прослуховування курсів MBA робили кар'єру навіть пропалені технарі.

Таким чином, отримувати відповідну освіту слід в тому випадку, коли вже є певний практичний досвід. В іншому випадку ви можете отримати чудову освіту, але не мати абсолютно ніякого поняття про те, як його використовувати в практичних умовах.

Програми MBA освіти, їх особливості

Якщо ви вирішили пройти навчання в MBA школі, то ви можете вибрати одну з чотирьох основних програм, за якими ведеться навчання. Давайте їх розглянемо.

Як вже було сказано, всього є чотири програми:

· Full-time MBA

· Part-time MBA

· Distance MBA

· Executive MBA

Найбільш популярною за кордоном є Full-time. Це фактично аналог очної форми навчання. Є два варіанти: американський та європейський, причому розрізняються вони тривалістю. Американський курс триває два роки, тоді як європейський вдвічі коротший і забирає тільки рік. Під час навчання розумно поєднується практика та теоретична частина. Як правило, full-time віддають перевагу молоді люди до 26 років, що вже мають початкові навички ведення бізнесу. Це найбільш краща форма навчання за кордоном, так як студентам надаються страховка, житло і досвід реальної роботи на літній практиці. Недоліком є те, що вам доведеться на рік, а то і на два, залишити свою роботу. Та й сімейним людям може бути важко.

Альтернативою є Part-time MBA. Фактично, аналог вечірньої форми навчання. Навчання проходить вечорами, що дозволяє не відриватися від своєї основної роботи. Як правило, таку форму навчання вибирають люди з сім'єю. Недоліком може бути той факт, що не у всіх школах бізнесу надають повноцінну підтримку випускникам «вечірнього відділення». Втім, останнім часом ситуація починає змінюватися.

ЩО ТАКЕ MBA_3.jpg

Distance MBA. Думаємо, що особливо пояснювати слово «дистанційний» немає потреби. Все освіта ведеться за допомогою інтернету, ви спілкуєтеся з професорами допомогою відео чатів. Потрібно пам'ятати, що дистанційне навчання MBA вимагає високої вмотивованості студента, так як у відсутність реального контакту з викладачем можна почати легковажніші відноситься до навчання. Крім того, за дистанційною формою навчання може йти аж до 60 місяців. Та й не скрізь є високошвидкісний інтернет, який потрібно для такого навчання.

ЩО ТАКЕ MBA_2.jpg

Executive MBA. Особлива форма MBA, призначена для керівників і топ-менеджерів підприємств. Зрозуміло, що у них немає можливості залишати роботу, але може виникнути потреба в підвищенні свого професійного рівня. Періоди заочного навчання тут чергуються з тижнем прийому заліків.

Яку школу MBA вибрати

Але для отримання якісної освіти слід знати, де його отримати. Ось тут і постає проблема вибору школи MBA. Як це зробити? Тут все досить складно. Справа в тому, що в нашій країні не більше шести шкіл можуть похвалитися акредитацією від міжнародної комісії MBA. Втім, чимало шкіл в нашій країні все ж мають акредитацію від відомих європейських акредитуючих органів.

При виборі школи MBA потрібно пам'ятати про те, що нормальний навчальний заклад такого роду в обов'язковому порядку буде мати великі міжнародні контакти. Зрозуміло, що відгуки про таку школу від її реальних випускників можуть бути цінною рекомендацією при її виборі.

Тут ми підходимо до питання того, де краще вчитися, в Україні чи за кордоном? Це також вельми неоднозначне питання. Спробуємо розібратися в ньому.

При виборі місця навчання в цьому випадку слід орієнтуватися на своє майбутнє місце роботи. Деякі роботодавці несхвально ставляться до тих, хто отримав освіту в нашій країні, а деякі якраз до них і прихильні. Втім, практика показує, що більшість керівників прозахідних компаній воліє саме іноземні дипломи. Втім, і деякі вітчизняні підприємства воліють випускників західних шкіл бізнесу, так як вони, в більшості своїй, вельми відповідально ставляться до набору студентів.

Якщо ж ви маєте власний бізнес, то тут все вирішується строго індивідуально. Збираєтеся працювати тільки в межах країни? Можливо, що шукати курси MBA та отримувати освіту за кордоном не варто. У вас багато іноземних партнерів? А ось тут бізнес освіта за кордоном може стати непоганим помічником в розумінні їх психології.

Слід враховувати, що наші школи пропонують освіту відповідно до місцевими реаліями, а це цінується потенційними роботодавцями. Справа в тому, що західні школи пропонують класичну освіту, яке слід офіційним канонам, які не завжди працюють у нас.

Mini MBA

До речі, якщо вам потрібні конкретні знання в певній сфері, ви можете скористатися програмою mini MBA. Це прискорена дистанційна програма навчання, в яку входить рівно 650 годин напружених занять і не менш 100 годин дистанційно проводяться лекцій. Всього в програмі 8 блоків, кожен з яких включає в себе все необхідне кількість матеріалу. Всього заняття розраховані на півроку або рік. Перевірка знань здійснюється за допомогою електронного тестування.

Але слід пам'ятати про те, що це не заміна full-time програмі (очною формою навчання). Незважаючи на якісні освітні програми, за такий час не одержати серйозних знань самостійно. А тому mini MBA програму в нашій країні слід розглядати тільки з точки зору підвищення кваліфікації або перепідготовки спеціаліста.

До речі, в західних бізнес-школах такі програми називаються саме курсами підвищення кваліфікації, і з MBA ніяк не пов'язані.

Втім, є у такого способу навчання і безперечні плюси, одним з яких є індивідуальний підхід. Ряд великих російських шкіл пропонують індивідуальні програми навчання, в ході яких студент зможе отримати куди більш якісні знання.

Втім, більшість слухачів не приховує того, що таким чином просто готується до отримання повноцінного MBA освіти.

Ця форма навчання ідеально підходить в ролі стартовою «сходинки» і тим, що при надходженні з вас вимагатимуть набагато менше знань. Цей варіант відмінно підійде в тому випадку, якщо ви не встигли як слід підготуватися до вступу в повноцінну MBA школу. В них, як відомо, вельми жорсткі вступні випробування.

Терміни і вартість MBA освіти

Класичне навчання MBA передбачає навчання терміном один рік за базовою програмою, два роки за вечірньою формою навчання, і до 60 місяців за дистанційною програмою навчання.

Вартість сильно варіює. У нашій країні ви можете знайти курси за 5 тисяч доларів, але середня планка складає близько 20 тисяч. За кордоном вартість MBA не нижче 40-60 тисяч американських доларів.

Складно посперечатися з тим, що наявність у вас ступеня MBA дозволяє отримати чимало переваг. Але отримувати це утворення тільки заради престижу не слід, тут важливі не скоринки. У тому ж випадку якщо до отримання MBA ви підійшли усвідомлено, з багажем практичних навичок, MBA зможе стати відмінним способом різко підвищити свій професійний рівень.

Добавить мероприятие

Найди свое мероприятие

Тематика:
Город:
Найти
Подписка на новости: