Інвестиції в нерухомість

Інвестиції в нерухомість

Інвестування в нерухомість в будь-які часи було надійним засобом збереження і збільшення заощаджень. Таке вкладення капіталу несе в собі набагато менше ризиків у порівнянні з інвестуванням в акції або оформленням депозитного рахунку. У чому ж справа? В першу чергу, нерухоме майно та житлового, та комерційного призначення у великих містах користується постійним попитом і дорожчає рік від року. Чим більше населений пункт - тим вигідніше купувати нерухомість. Ніхто не буде заперечувати той факт, що ліквідність площ в Києві набагато вище, ніж в тому ж Фастові.

Звичайно, торгова та інша комерційна нерухомість як об'єкт інвестування вельми приваблює, але й житлові квадрати не губляться на цьому фоні. Квартири і будинки коштують менше, а їх розміщення здатне значно підвищити ліквідність. Потрібно враховувати ступінь довіри забудовнику, місце розташування будинку та квартирну планування. Існує високий попит на 1-кімнатні квартири: вони краще продаються і здаються. Однак почнемо спочатку і розкладемо все по поличках.

Види і способи інвестування в нерухомість

З безлічі варіантів, якими можна здійснити інвестиції в нерухомість, відповідний для себе може вибрати майже кожен житель України. Орієнтуватися треба на суму накопичень і очікуваний дохід в співвідношенні з ризиками.

Інвестиції в житлову нерухомість з подальшою здачею її в оренду

Цей варіант характеризується найменшою ризикованістю і простотою. Загальний сенс дій доступний розумінню кожної людини, що не має відношення до бізнесу: спочатку потрібно купити житлоплощу, потім - здати в оренду. Само собою, є й особливості, які необхідно враховувати ще до придбання квартири. Наприклад, який район вибрати? Наскільки повинне бути упорядковане планування? Дорогий робити ремонт чи ні? Як обставити і так далі. Проте, практично відсутня можливість помилитися по-крупному і втратити всі кошти.

Перший негативний момент в такому варіанті інвестицій - необхідність особистої участі, оскільки найм професіонала буде невигідний. Це не особливо складно, але доведеться шукати квартирантів, ремонтувати приміщення, займатися обстановкою, приймати плату за оренду і т.д. Інший негативний момент випливає з позитивних. Великі інвестиції в житлову нерухомість викликатимуть складності: можна займатися двома-трьома квартирами, а на більше просто не вистачить часу.

Інвестиції в нерухомість_3.jpg

Один з різновидів вкладень в житлову нерухомість - оформлення іпотеки. Такий варіант придбання квартири все ще зберігає свою привабливість.

Позитивних моментів тут два: потрібно набагато менша початкова сума, а вивірений підхід забезпечить більш вагомий прибуток. Але при цьому інвестор повинен бути більш кваліфікований: потрібно підібрати квартиру, кредит від банку, резерв і так далі, для чого буде потрібно певний досвід. До того ж у цьому варіанті вкладень більше ризиків, він не підійде тому, хто не визнає позик.

Інвестування в житлову нерухомість потребує врахування таких моментів:

· Вигідніші проекти з перспективою: що мають незвичайну архітектуру, вдалу реалізацію, інфраструктурне забезпечення. Але цінується не тільки це, а й сама квартира: можливо відмінне планування, але невдалий вид з вікна.

· Само собою, краще вкласти кошти в об'єкти, що знаходяться біля метро та інших транспортних шляхів. Особливо це важливо, коли планується покупка квартири елітного класу.

Інвестування в нерухомість, що будується

При такому способі можна очікувати досить великий дохід. Практично реалізується такий варіант такий спосіб: купується (або береться в кредит) нерухоме майно, через деякий термін будівництво завершується, ціна квартири підвищується, і з'являється відчутний прибуток. Але тут є кілька ризикованих моментів. Один з них - в можливості виникнення кризової ситуації, внаслідок чого будівництво не завершується, а другий - в тому, що дохід потрібно чекати певний час.

Найбільші ризики інвестування в нерухомість цим способом викликаються можливістю втрати коштів. Тому для гарантованого отримання прибутку від вкладень потрібно поставитися до підбору об'єкта з достатньою критичністю і увагою. Насамперед треба звернути увагу на імідж компанії-забудовника: врахувати термін її існування, кількість побудованих об'єктів, терміни простоїв у роботі і так далі.

Найвигідніше поєднувати способи інвестування в нерухомість: спочатку вкласти кошти в споруджуваний будинок, після закінчення - здавати квартиру внайми, а через кілька років (5-15) продати вигідно, відповідно до ринкових цінами. Такий варіант отримав найбільш широке поширення.

Інвестиції в нерухомість_2.jpg

Інвестування в комерційну нерухомість

Інвестиції в комерційну нерухомість привабливі, перш за все, можливістю делегування повноважень в управлінні та найму фахівців для повного або часткового управління нерухомим майном. Мається на увазі можливість використання електриків, сантехніків і так далі, а в разі великих і / або декількох об'єктів - послуг керуючої фірми, яка буде повністю виконувати всі функції змісту нерухомого майна. Це дозволить, як мінімум частково, зняти з себе турботи по здачі в оренду, виконання ремонтних робіт, прийому орендної плати і так далі. Само собою, роботу управлінців потрібно буде контролювати, але це дуже відрізняється від необхідності виконувати все самостійно. До того ж інвестування в комерційну нерухомість приносить великі доходи, ніж в житлову.

Основне ж перешкода в такому варіанті інвестицій - вони вимагають значних вкладень. Та й часу приділяти потрібно відчутно більше, ніж при володінні житлоплощі. Потрібно буде переоформити електропостачання, встановлювати і обслуговувати всі види лічильників, вести бухгалтерію, сплачувати податкові збори ... Про все це потрібно мати хоча б початкове уявлення, навіть коли управляє нерухомістю команда професіоналів.

Купівля земельних ділянок

Ціна на такі ділянки більш доступна, ймовірність шахрайських дій зведена до мінімуму, а зробити ділянку непридатним досить складно. Особливості інвестування в нерухомість такого типу - простіше придбати ділянку землі через прямий контакт з його власником, а переоформлення документів набагато простіше.

Поділяють ділянки в залежності від призначення і цілей експлуатації. Інвестиції на короткі терміни, при цьому з меншими витратами і прибутком, виконуються в землі, які призначаються під приватне будівництво житла і розміщуються в межах адміністративних територій. На противагу їм, більший термін, витрати та прибутки приносять землі сільськогосподарського та комерційного призначення (для будівництва комерційної нерухомості). До того ж оподаткування земельних ділянок досить мале.

Помітний негативний момент - збільшення державного контролю над експлуатацією земель, що не зручно для покупки з метою подальшого продажу ділянки.

Інвестування в заміську нерухомість

Перепродаж заміських котеджів дає значну вигоду. Причина - в усі зростаючій ціні на цей вид нерухомості: жителі великих міст прагнуть на чисте повітря, втомлюючись від шумності і загазованості вулиць.

Тут доступні такі інструменти інвестування в нерухомість: придбання недобудованого будинку, придбання готового, придбання ділянки землі під будівлю. Подібні вкладення просто зобов'язані стати прибутковими з плином часу. З іншого боку, не кожен котедж здатний стати прибутковим. Тому потрібно обов'язково враховувати його місце розташування, віддаленість від автомагістралей і найближчого міста.

До того ж має велике значення розвиненість інфраструктури та природні об'єкти. Якщо поруч є дитсадок, школа, магазини, річки та лісу - то вартість котеджу може відчутно зрости.

Інші способи інвестицій в нерухомість

Інвестування в парковку. Така можливість актуальна для великих міст. Вартість паркування досить велика, але вони постійно затребувані і надалі будуть такими, оскільки весь час збільшується сума штрафу за стоянку в забороненому місці. Хоча до цих пір немає статистичних даних про розміри прибутків від подібних вкладень.

Партнерство в фондах нерухомості. Мається на увазі пайову інвестування в який-небудь фонд, який вже сам вирішує, яким чином і в що вкласти спільні кошти. Тут мається два позитивних моменти. Перший - нерухоме майно не купується у власне володіння, тобто не оформляється реєстрація на своє ім'я. Це виявляється дуже зручно в окремих випадках. Другий - інвестуванням займаються професійні люди, які мають базу об'єктів інвестування, високі диверсифікаційні показники. Це само по собі вже гарантія високої прибутковості.

Інвестиції в зарубіжну нерухомість розцінюються здебільшого як гарантована можливість отримання прибутку. Житлова нерухомість не прагне дешевшати - ні українська, ні зарубіжна. До того ж придбання будинку або квартири в одній з країн ближнього зарубіжжя виправдовується як з точки зору доходів в майбутньому, так і в якості місця для постійного проживання - в разі переїзду в цю країну. Так що інвестування в зарубіжну нерухомість - цілком вигідний і перспективний варіант.

Добавить мероприятие

Найди свое мероприятие

Тематика:
Город:
Найти
Подписка на новости: