Бутстреппінг - розвиток власного бізнесу без залучення інвестицій

Бутстреппінг - розвиток власного бізнесу без залучення інвестицій

Бутстреппінг - старовинне англійське слово, яким сьогодні прийнято називати новий напрямок у бізнесі. Дослівний переклад цього терміна звучить як «вушка на задниках черевиків». Раніше ззаду на взуття прикріплялися спеціальні шкіряні шлейки, за допомогою яких можна було легко натягнути черевик на ногу. В Англії говорили: «Витягнути себе з трясовини за вушка на черевиках». В переносному сенсі це позначало, що людина домігся свого становища самостійно, без чиєї-небудь допомоги.

Після невеликого екскурсу в історію нескладно буде здогадатися, що таке бутстреппінг - це розвиток власного невеликого бізнесу з нуля без залучення інвестицій або при мінімальній участі зовнішнього капіталу. Його також можна назвати бізнесом на свої гроші.

Бутстреппінг є невеликим стартапом, в якому задіяні такі способи вишукування первісного фінансування:

· лізингове придбання необхідної апаратури;

· власні заощадження;

· позика у друзів і родичів;

· офіс або майстерня на дому, робота без оренди приміщення;

· розвиток бізнесу при паралельній зайнятості на основній роботі;

· придбання не нових, що були у вжитку, агрегатів;

· кооперація при купівлі матеріалів з ​​іншими такими ж початківцями-ділками, часто це дозволяє отримати велику оптову знижку;

· залучення до проекту друзів і родичів, згодних працювати на перспективу;

· оренда приміщення вскладчину з іншими фірмами;

· залучення грантів;

· бартерний обмін невикористаних товарів на потрібні вам послуги;

· співпраця з найманими працівниками замість надання їм постійної роботи і т. д.

В бутстреппінге основний акцент ставиться в першу чергу на продукт або послугу, затребувану на ринку - потрібно знайти незайняту нішу бізнесу, щоб уникнути великої конкуренції. Це може бути і товар, який до цього не завозився в ваш регіон, і послуга, що надається в незвичайний час (наприклад, вночі і у вихідні, в той час як конкуренти працюють тільки стандартну п'ятиденку).

Щоб знайти свою нішу, потрібно всього лише озирнутися навколо і подумати, що потрібно вам, вашим друзям, сусідам, жителям вашого міста. Для цього не обов'язково бути генієм - всі вимоги клієнта зазвичай «висять у повітрі», потрібно тільки протягнути руку.

Наприклад, в Японії років 10 тому з'явився такий вид послуги, як проведення часу в кафе з кішками. Оскільки японці живуть в дуже маленьких приміщеннях і багато працюють, у більшості немає можливості тримати вдома тварин. Ось підприємливі бізнесмени і придумали новий спосіб заробітку, справедливо припустивши, що їх земляки погодяться заплатити гроші, щоб погладити джерело позитиву. Тепер популярність таких кафе росте по всьому світу.

Або візьмемо, наприклад, хостели. Це західна практика, але недавно вони почали відкриватися і на просторах СНД - міні-готелі розраховані на тих, хто не може заплатити за готель, але не вибагливий у побуті і готовий терпіти сусідство кількох людей в одній кімнаті. Ця ніша була не зайнята, тому хостели дуже швидко стали затребуваними.

Слід також врахувати, що найуспішніші пропозиції роблять люди, які до цього вже були фахівцями в даній сфері. Тобто, потрудившись на роботодавця, вони часто йдуть у свій бізнес по тому ж напрямку, щоб реалізувати власні ідеї.

бутстреппінг - це розвиток власного невеликого бізнесу з нуля без залучення інвестицій.jpg

Бутстреппінг, це звичайно, у бутстреппінга, як і у будь-якого явища на нашій планеті, є свої переваги і недоліки.

Плюси бутстреппінга:

· Людина, що зуміла створити працююче підприємство з нуля, не маючи ніякої фінансової страховки, попутно вчиться на власному досвіді отримувати максимальну вигоду при мінімальних затратах, цілеспрямовано витрачати кошти. Згодом, якщо до фінансування його дітища підключаться інвестори, він зуміє зберегти і примножити їх гроші, адже до цього обходився зовсім без них.

· Мінімальний фінансовий ризик. При провалі стартапа бутстреппер втратить тільки вкладені в проект особисті кошти, але при цьому не виявиться по вуха в боргах, які доведеться повертати інвесторам все життя.

· Відсутність початкового фінансування змушує підприємця шукати незвичайні шляхи вирішення задач, створювати нові пропозиції на ринку, проявляти творче мислення. Як говориться, художник повинен бути голодним.

· Незалежність від думки інвестора. Підприємець може самостійно приймати всі рішення, завдяки чому має шанс створити щось унікальне, втілити свою мрію, перевірити власні сили, а не діяти виключно за вказівкою того, хто вклав гроші в його проект.

· Оскільки чистий прибуток відіграє велику роль відразу ж зі старту проекту, бутстреппер дуже швидко вчиться орієнтуватися на потреби клієнтів, вивчаючи їх думки та відгуки.

· Всі ідеї та напрацювання бутстреппера є його власністю, їх не привласнить інвестор.

· Є шанс розвинути зі свого невеликого бізнесу величезну компанію - багато світових корпорацій починали саме так.

· Чим раніше до бізнесу залучається інвестор, тим більшу частину своєї компанії доведеться віддати йому. Отже, чим довше підприємство існує без залучення позик, тим більшу частку отримують його засновники.

Мінуси бутстреппінга:

· На перших порах така фірма часто не приносить ніякого доходу, оскільки весь чистий прибуток необхідно тут же інвестувати в сам проект. Доведеться економити кожну копійку.

· Потрібно дуже багато і швидко працювати. Від швидкості бутстреппера залежить його виживаність. Немає права на помилку, зволікання та зайві рухи. Такий бізнес підходить тільки для людей з жилкою авантюриста, психологічно готових до несподіваних сюрпризів і щоденного вимотує труду.

· Вважається, що проект має право на існування, якщо він пройшов перевірку боєм - перший час робота в умовах бутстреппінга досить екстремальне, потрібно щодня зводити кінці з кінцями і вигадувати найхимерніші способи вирішення виникаючих проблем.

Спочатку може здаватися, що справа не рухається з мертвої точки, і у багатьох опускаються руки - вони думають, що їх затія провалилася, тому самі кидають свій проект. Іноді буває, що вони видихаються перед самим фінішем - ще трохи, і проект почав би приносити гроші. Це перші відсіяти конкуренти.

Наступним будуть ті, хто допускав помилки і крутився занадто повільно - при всьому їх старанності підприємство стає все більш збитковим, і закрити свою справу змушують зовнішні обставини.

І лише ті, хто самовіддано трудився, щоб зловити свою хвилю успіху, нарешті вилітають на її гребені наверх, до реалізації мрії про власний дохідному бізнесі.

Сьогодні з причини світової економічної кризи бутстреппінг є одним з найпоширеніших способів бізнес-старту. Але, як кажуть, все нове - добре забуте старе. У країнах колишнього Радянського Союзу після перебудови свій бізнес починали так практично все - спочатку працювали човниками, купуючи товар на зекономлені або зайняті у родичів гроші, потім розвивали мережу ларьків, магазинів. Таким чином піднялися багато «круті» бізнесмени. І якщо вони змогли зробити це в умовах тотального дефіциту і безгрошів'я, то зараз у підприємців-куди більше можливостей і шансів створити свою справу практично з нічого.

Добавить мероприятие

Найди свое мероприятие

Тематика:
Город:
Найти
Подписка на новости: